keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kesätunnelmia kuvien kera

Täällä päin ollaan taas oltu niin kesäfiiliksissä, ettei postaamaan ole juurikaan ehditty. Laitoin tämän postauksn kuvat jo valmiiksi ennen meidän viime viikonloppuista Tukholman reissua ja tarkoituksena oli matkalla lisätä tekstit. Kävi kuitenkin niin, että heti kun meidän laiva oli puksuttanut rannikon läheisyydestä kohta suurta merta, kaikki yhteydet katosi. Hommasin kyllä 100Mt datapaketin, mutta se oli jo hetkessä kulutettu Ruotsin puolella snäppiä ja wappia käyttäen. No parempi postata myöhään kuin ei milloinkaan ;)

Hessun kuvat (c) Aliisa


Ollaan koko kesä tosi ahkerasti treenailtu poikien kanssa ja työstetty vaativan b:n juttuja. Oon oikeastaan pari vuotta niitä työstänyt välillä enemmän ja välillä vähemmän, mutta nyt ollaan siinä pisteessä, että voitaisiin jo ihan reippaastikin startata sitä. Tai siis no Hessun kanssa ainakin nyt ensin, vaikkakin Ekku tekee kyllä teknisesti kaikki liikkeet paljon paremmin. Haluan vaan olla tosi varma siitä, että kaikki toimii ennen kuin lähetään sitä kisaamaan. Kyllähän mä oisin voinut sitä mennä jo 2 vuotta sitten ei-niin-hyvillä prosenteilla, mutta nyt meillä on mahdollisuus saada hyvät pointsit heti alkuun kun homma toimii oikeasti. Aion kuitenkin startata ensin vielä Kauhajoella ensi lauantaina yhden kansallisen heA:n ja ehkä vasta sitten suunnata katsetta kohti VaB:tä, tai sitten vasta myöhemmin. Tiedän kuitenkin, että osataan poikien kanssa vaativan b:n jutut hyvin, joten ei ole sen suhteen kiirettä, että tarvitsisi kisatuloksia sitä todistelemaan :)

Viimeksi olin kisoissa molempien poikien kanssa Kuopiossa muutama viikko sitten. Tulokset oli Hessun osalta "jopa" 61%, vaikka verryttely jäi lyhyeksi jonka seurauksena raviohjelma meni päin mäntyä. Ekku oli superhieno, mutta tulos jäi hieman vajaa 60%. Hassua oli se, että tuomarien papereissa ei oikein sanottu, että mitä tuossa nyt voisi parantaa, hirveästi oli vaan kehuja. Niin ärsyttävää! Kyllähän siinä jokin mättää jos tulos ei kuitenkaan ole parhaimpien joukossa, joten voisivat myös kertoa, että mikä. Oon huomannu tätä kyllä jo ennenkin, mutta nyt raivostutti ihan tosissaan. Ekku teki paljon paremman radan kuin Hessu, joten prosentit olisivat voineet olla edes toisin päin. Taitaa vaan olla niin, että ei noita pisteitä voida yhtään suhteuttaa hevosen rakenteelliseen kapasiteettiin. Hessun kaltainen hevonen saa pisteitä sillä, että se liikkuu jo luonnostaan näyttävästi. Ekku kuitenkin osaa koota itseään tosi hyvin ja liikkuu omaan rakenteeseensa nähden ihan superhyvin, mutta ei se pärjää kunnon liitokavioiden joukossa. Täytyy vaan yrittää löyttää keino, jolla saan Ekun liikettä vähän isommaksi ja näyttävämmäksi. Ekku kyllä osaa laitumella vapaana ollessaan olla komea näky, mutta ei ole vielä keksinyt esitellä samanlaisia liikkeitä ratsastajan kanssa.

On se vaan niiiin komea <3
Tässä postauksessa on kuvia viime torstailta, jolloin tein poikien kanssa avoja sekä vaihtoja. Avoja oon käyttänyt takaosan toimimisen parantamiseen ja se on tehonnut :) Sain molemmista irti tosi hyvää ja tarmokasta ravia ja siistejä avoja. Vaihdoissa Hessulla meni hieman pasmat sekaisin ja takaosa jäi usein jälkeen tai sitten Hessu alkoi vetelemään jotain omia spurttejaan. Keväällä Hessu teki vielä tosi hyviä vaihtoja ja kokeiltiin silloin pienet sarjavaihdotkin tehdä. Nyt kesän aikana se on helposti alkanut vaan pelleilemään, vaikka onkin yrittänyt silti kovasti. Kun saadaan vaan takaosa ensi kerralla paremmin mukaan vaihtoihin, niin eiköhän ne onnistu taas :)

Ekku on ollut vaihdoissa ihan superhieno. Se tekee tosi lennokkaita vaihtoja ja useinmiten myös ihan puhtaita. Enkä usko olevani kovin väärässä jos väitän, että vaihdot on Ekun suosikkiliike ;)


Keskittyneesti avoa
Tarkotus oli kyllä tehdä vaihto, mutta Hessu päätti esitellä itse keksittyjä ninjaliikkeitä :D Eli takajalat kyydistä pois ja etujaloilla lentelyä. (Ja kuski saa lennokasta kyytiä kun ei pyllykään penkissä pysy)Ei vitsi kun tää jytky osaa olla niin hieno ;)
Valmennuksia on ollut harmittavan vähän, mutta valmentajien mukaan ollaan kuitenkin menty kokoajan vaan eteenpäin. Ekun kanssa en oikeastaan ole ollut kuin yhdessä valmennuksessa keväällä, sillä varmuuden vuoksi hieman vielä säästelen sen jalkaa, eikä valmennuksissakaan ole aina ollut tilaa mennä kahdella. Hieman sovelletusti kun tekee samat asiat Ekun kanssa, niin pelkällä Hessun kanssa valmentautumisellakin on saatu hyvin tulosta.

Ensi viikonloppuna startataan siis Kauhajoella ja toivottavasti silloin myös Ekun kyvyt huomattaisiin ja pointseja lähtisi enemmän :)

10 kommenttia:

 1. kuinka ratsastat hevosen peräänantoon?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle peräänanto on lopputulos siitä kun kaikki perusasiat toimii. Eli ensinnäkin ohjat ovat hyvällä tuntumalla, niin ettei käsi vedä vaan pääsee hyvin joustamaan, hevonen kuuntelee pidätteitä sekä kulkee pohkeesta eteenpäin. Pohkeilla ratsastan takajalkoja alle ja istunnalla sekä tarvittaessa ohjilla teen yleensä pidätteet. Yleensä hevonen alkaa luonnostaan vastata näihin apuihin niskastaan myötäämällä ja käyttämällä takaosaansa paremmin.

   Oon huomannut, että hyvin koulutetulla hevosella peräänanto tulee kuin itsestään heti kun ratsastaja oppii ottamaan ohjat kunnolla käteen. Eli löytämään oikeanlaisen tuntuman suuhun, niin ettei ohjasta vedetä, mutta kuitenkin hevosen suu "tuntuu" ohjan toisessa päässä. Aluksi tuo vaatii paljon harjoittelua, mutta kyllä se sieltä löytyy ajan kanssa ;) Kun ohjat ovat kädessä, ne toimivat pidätteissä vatsalihasten apuna. Peräänannossa on kuitenkin ensisijaisesti kyse myös siitä, että takajalat polkevat kunnolla vatsan alle, eli pelkkää niskaa ei siis pidä tuijottaa, vaan myös ratsastaa pohkeilla.

   Peräänantoon ei ole yhtä "nappia" josta painamalla se saavutetaan, vaan hyvällä perusasoiden hallitsemisella se tulee ikään kuin palkintona :) Yleensä erilaiset kaarevat tiet, kuten voltit ja ympyrät, voivat helpottaa peräänannon "löytymistä" kunhan muistaa vaan taivuttaa ja ratsastaa pidätteet huolellisesti.
   Eri tilanteissa täytyy tietysti painottaa eri asioita. Kuumilla hevosilla olen joutunut käyttämään paljon kaarevia teitä apuna sekä tekemään siirtymisiä, jotta hevonen on alkanut kuunnella paremmin mun pidätteitä. Laiskemmilla taas olen toki usein joutunut siirtymisillä pidätteitäkin harjoittelemaan, mutta kiinnittämään paljon enemmän huomiota myös pohkeella ratsastamiseen, jotta liikkeeseen on saatu riittävästi voimaa.

   ^^Olikohan tarpeeksi sekava selitys :D Tässä näin lyhyesti ja ytimekkäästi minun käsitykseni ;)

   Poista
  2. kiitos paljon, olen erittäin kiitollinen vastauksestasi.

   Poista
 2. Hienoa menoa, niinkuin mä oon jo tuhannen ja yhden kerran sanonut! Mä koitan taas visiteerata, ainakin nyt parin viikon päästä kun on korttia taskussa!

  ps. daemn muutan tonne kentälle, rakastan tota keltasta peltoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tule käymään! :D Onkos sulla mopokin siis jo hommattuna?:D
   Voit muuttaa meidän estevarastoon, sieltä näkee hyvin kentälle ja pellolle, mutta on kuitenkin katto pään päällä! Ja pallogrillikin löytyy vielä :D

   Poista
  2. Keväästä asti mulla on kiituri seissyt pihassa, pian tuleekin ahkeraan käyttöön :D

   Poista
  3. Nonii, sillä huristelet sitten meille :)

   Poista
 3. Erittäin kivan näköisiä nuo kuvat sinusta ja Hessusta. Näyttää työskentely sujuvan:) -T:Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, homma sujuu! :) Hyvin ollaan nyt päästy keittymään tässä lyhyen ajan sisällä :)

   Poista